Pozicionálás, piacszegmentáció, marketing pozicionálás, cégpozicionálás

Pozicionálás - piacszegmentáció

Találja ki miért jobb a konkurenciánál! Hogyan pozicionálja a vállalkozását?

A pozicionálás az a stratégia (marketing stratégiai terv fontos lépése) ami hosszútávon a legnagyobb hatással lehet a vállalkozásra. Célja, a konkurenciához mért versenyelőnyök meghatározása. A terméket, szolgáltatást meg kell különböztetni a versenytársaktól, hogy egyedi módon, helyet kapjon a fogyasztók tudatában (vevőkben való tudatosítás).

"A pozicionálás nem a termékre irányul, hanem az emberek emlékezetére. A terméket kell az emberek emlékezetébe elhelyezni."
(Ries, Trout, 1986)

"A marketingszakma pozicionálásnak hívja a vállalkozások részéről megnyilvánuló azon aktív magatartást, amelynek során megkeresik kínálatuk megkülönböztető ismérveit, kialakítanak egy ún. egyedi értékesítési ajánlatot, majd ezt folyamatosan kommunikálják a potenciális vevőknek."
Rekettye Gábor, Kisvállalati marketing c. könyvében (Akadémiai Kiadó, 2007. 113.old.)

Pozicionálás - piacszegmentáció folyamata és vállalkozásunk pozicionálása

A vállalkozások sikeres működésének egyik kulcsfontosságú eleme a megfelelő pozicionálás a piacon. A pozicionálás a vállalkozás által képviselt értékkínálat meghatározását jelenti a célpiac számára. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a piacszegmentáció folyamatát és megosztjuk néhány stratégiát a vállalkozás sikeres pozicionálásához.

Pozicionálás - Kisvállalati marketing - Cégpozicionálás
 1. Piacszegmentáció

A piacszegmentáció az első lépés a pozicionálás folyamatában. Ez azt jelenti, hogy az egész piacot kisebb, homogén csoportokra osztjuk fel, amelyek hasonló jellemzőkkel, igényekkel vagy viselkedéssel rendelkeznek. A piacszegmentáció segít azonosítani a potenciális vevők különböző csoportjait, és lehetővé teszi a célorientáltabb kommunikációt és marketingstratégiák kidolgozását.

 1. Célpiac kiválasztása

A célszegmens kiválasztása a következő lépés. Ebben a fázisban azonosítani kell a legígéretesebb, legvonzóbb célpiacot, amelyre a vállalkozásunk fókuszálni fog. Ez lehet demográfiai, földrajzi vagy viselkedési jellemzők alapján meghatározott célközönség. A célszegmens kiválasztása alapvető fontosságú a hatékony marketingstratégiák kidolgozásához és az ügyfélközpontú üzleti tevékenységhez.

 1. Értékkínálat meghatározása

Az értékkínálat az a különleges érték vagy előny, amelyet a vállalkozás nyújt a célpiacának. Az értékkínálat meghatározása során ki kell emelni azokat a fő jellemzőket vagy előnyöket, amelyek megkülönböztetik vállalkozásunkat a versenytársaktól. Ez lehet magas minőségű termékek, egyedi szolgáltatások, versenyképes árak vagy innovatív megoldások. Az értékkínálat pontos meghatározása alapvető ahhoz, hogy a vállalkozásunkat vonzóvá tegyük a célpiacunk számára.

 1. Versenytársak elemzése

A versenytársak elemzése segít megérteni a piaci környezetet és azonosítani azokat a versenytársakat, akik ugyanarra a célpiacra koncentrálnak. Az elemzés során érdemes figyelembe venni a versenytársak által kínált értékkínálatot, az árakat, a piaci részesedést és az erősségeket, valamint a gyengeségeket. Ez segít abban, hogy olyan pozíciót alakítsunk ki vállalkozásunk számára, amely kihasználja a versenytársak hiányosságait és differenciálja magát tőlük.

 1. Kommunikációs stratégia kialakítása

A kommunikációs stratégia kialakítása a pozicionálás következő fontos lépése. Ez magában foglalja a megfelelő kommunikációs csatornák, üzenetek és eszközök kiválasztását, amelyek segítségével hatékonyan eljuttathatjuk az értékkínálatunkat a célpiacunkhoz. Fontos, hogy az üzenetek és a kommunikációs stílus összhangban legyenek az általunk képviselt értékekkel és a célpiac preferenciáival.

 1. Pozicionálás monitorozása és finomítása

A pozicionálás folyamata nem statikus, hanem dinamikus. Fontos, hogy rendszeresen monitorozzuk és értékeljük a pozicionálási eredményeket, valamint figyelembe vegyük a piaci változásokat és a vevői visszajelzéseket. Ez lehetővé teszi a pozicionálás finomítását és optimalizálását az üzleti célok elérése érdekében.

Összegzés

A vállalkozás sikeres pozicionálása elengedhetetlen a piaci versenyben való túléléshez és növekedéshez. A piacszegmentáció, a célpiac kiválasztása, az értékkínálat meghatározása, a versenytársak elemzése, a kommunikációs stratégia kialakítása és a pozicionálás monitorozása mind olyan lépések, amelyek segítenek vállalkozásunk hatékony és differenciált pozicionálásában. Használja ezeket a stratégiákat a saját vállalkozásában, hogy kiemelkedjen a versenytársak közül és vonzó legyen a célcsoportja számára.


A pozicionálás kialakítására több lehetőség ismert, pl:
 • terméktulajdonság alapján: a termék vagy szolgáltatás egy egyedi, jellemző tulajdonságára, előnyére koncentrálva
 • felhasználás alapján: a versenytársaktól történő megkülönböztetés alapja a felhasználás egyedi területe, módja
 • fogyasztói csoportok alapján: a termék vagy szolgáltatás egy jól behatárolható fogyasztói réteg igényeinek kielégítését szolgálja
 • ár-minőség viszony alapján: a termék, szolgáltatás árával vagy a magas minőségével különbözik a konkurenciától

Lehetséges pozicionálási stratégiák:
 • Elsőnek lenni
 • "Űrkeresés" - látens pozíció
 • Kapcsolódás versenytársi pozícióhoz
 • Depozicionálás (versenytárs pozíciójának megváltoztatása a fogyasztó felé)

Az nem pozicionálás, hogy
 • jó a termék, szolgáltatás minősége,
 • jók az árak,
 • a mi termékünkre mindenkinek szükséges van.
Ezt bármelyik vállalkozás állíthatja.

A MIÉRT-re kell választ adni:
 • miért jobb a minőség vagy az ár?
 • Miben vagyunk jobbak a konkurenciánál?


PIACSZEGMENTÁCIÓ

A piac egyedi keresleti sajátosságokat mutató csoportjait szegmentumnak, a piac megismerését célzó és azt homogén részekre osztó eljárást szegmentációnak nevezzük.

A piacszegmentáció lépései:
1. A piac meghatározása.
2. A szegmentálás alapjául szolgáló ismérvek megállapítása.
3. A szegmentumok kialakítása, elemzése.
4. A termékpozicionálás.

Példák: fogyasztói szokások, ár, érdeklődés

Elméletileg létezhet ideális piaci szegmens, a szervezetek olyan környezetben dolgoznak, ahol folyamatosan újra kell szegmentálni. A különféle piaci részek igényeit termék-differenciálással lehet egyszerre kielégíteni.
A helyes szegmentáció és az új termékek megfelelő elkészítése ideiglenes piaci előnyt biztosíthat a vállalat számára.


Ajánlott olvasnivaló: