Keresőoptimalizálás vagy keresőmarketing - hol hibázik a legtöbb cég?

E-mail küldésTelefon: 36 30 854 5662

Online marketing blog

Keresőoptimalizálás vagy keresőmarketing

A keresőkkel kapcsolatos marketingtevékenység itthon még gyerekcipőben jár, de sajnos túl sok esetben a vállalkozások már az alapoknál súlyos hibákat követnek el. Sokan nincsenek is tisztában a keresőmarketing, illetve optimalizálási tevékenység közti különbséggel.

A SEO vagy keresőoptimalizálás egy webes felület átalakítását jelenti annak érdekében, hogy a keresők a lehető legjobb találati oldalon listázzák ki egy-egy keresésre. A SEM vagy keresőmarketing pedig fizetett megjelenést takar, mégpedig a keresők bevonásával.

LátogatottsgánövelésA hazai kkv szektor szereplőit általánosan három csoportba lehet osztani. Egy szűk csoportba tartoznak azok a vállalkozások, ahol tudatosan és hatékonyan kombinálják ezeket a keresőeszközöket. A skála túlsó végén találhatóak azok a cégek, amelyek nincsenek tisztában a keresőkben rejlő lehetőségekkel, de nem is igazán foglalkoztatja őket ez a terület. A harmadik, egyre tágabb csoportba azok a vállalkozások tartoznak, akik használják ugyan az online hatékonyságnövelés e formáit, viszont a terület komplexitása miatt hibákat hibákra halmoznak, és emiatt a hatékonyság elmarad.

Van egy rossz hír. Ha az ön vállalkozása nem az első kategóriába tartozik, akkor célszerű lenne felülvizsgálni az online stratégiát. Azt feltétlenül hozzá kell tenni, hogy ez nem a cégek hibája. Ez még az online marketingen belül is egy speciális terület, és az itthoni szakanyagok döntő többsége csak elméleti síkon foglalkozik a problémával, gyakorlati útmutató elvétve fordul elő a piacon. Éppen ezért, nekünk, tanácsadóknak kötelességünk az egyes területek mindennapi megvalósításával is foglalkoznunk, szerencsére már egész jó tippeket lehet kapni akár egy jó hírlevélben is.

Tipikus hiba az itthoni gyakorlatban, hogy sok vállalkozás nem figyel oda a céges weboldal keresőoptimalizálására, mivel azt gondolják, hogy majd a fizetett keresőmarketing kompenzálni fogja ezeket a hiányosságokat. Ez csak részben igaz. Ha egy vállalkozás fizetett keresőmarketing-kampányt alkalmaz, akkor célszerű azokat a kulcsszavakat megvásárolnia a kampány során, amikre a weboldalt is optimalizálták. Ezzel tovább erősíthető a hatékonyság, ugyanis ezáltal egy felületen több helyen is szerepel a cég. Ebből adódóan minimálisra csökkenthető azon érdeklődők száma, akik inaktívak maradnak.

További hatékonyságnövelő tényező lehet, ha az optimalizálás nem a főoldalra irányul, hanem az egyes tartalmi aloldalak külön-külön képezik az optimalizálás tárgyát. Emellett fontos az is, hogy csak azokra a kulcsszavakra történjen ez meg, amikkel az adott aloldal foglalkozik. Ezáltal a felhasználók is könnyebben találnak megoldást a problémáikra, ami szintén a vásárlói bizalom erősödéséhez vezet.

Az interneten ma már rengeteg információ található egyes témákban. Ha egy érdeklődő rögtön a kattintás után megoldásot kap a problémájára, akkor a későbbiekben is visszalátogat, amikor szakmai kérdései lesznek. Ha ez a gyakorlat még fizetett kampánnyal is kiegészül, akkor a hatékonyság megsokszorozható, viszont önmagában ez jóval kevesebb eredménnyel kecsegtet.

Ha rangsorolni kellene a két terület fontosságát, akkor a keresőoptimalizálás jóval több felhasználót hoz egy vállalati weboldalra; a keresőmarketing ideális esetben csak ezt erősíti fel.

A teljes cikk itt olvasható: http://hvg.hu/kkv/20080901_keresoptimalizalas_keresomarketing.aspx