2011. június 1-től várólista nélkül regisztálhatók a .hu domainek
E-mail küldésTelefon: 36 30 854 5662

2011. június 1-től várólista nélkül regisztálhatók a .hu domainek

Vége annak az időszaknak a magyar weben, amikor egy domain bejegyzésére 2 hetet kellett várni. Két nappal ezelőtt az ISZT közgyűlése meghozta a régóta halogatott döntést és egyszerűsítette, gyorsította a regisztrációs szabályokat.

Egészen mostanáig egy .hu domain bejegyzését a több mint 130 regisztrátor egyikénél papíron dokumentálva kellett kérvényezni, a technikai ellenőrzés után pedig az ISZT saját szabályai szerint is elbírálta az igénylést. Emellett egy publikus, kéthetes várólistán pihent a cím, hogy lehetőség legyen arra, hogy bárki, aki úgy érzi, jogosan őt illeti a domain, megkaparinthassa, mielőtt valaki más üzemeltetni kezdi.

Kevesek baja miatt mindenki várhatott

Néhány védjegyes esetben ennek nyilván volt jelentősége, de a várólista legtöbbször csak nyűg volt mindenki számára. A magánszemélyeknek és a cégeknek is kényelmetlen a hosszú várakozás, ráadásul elestek attól a lehetőségtől, hogy promóciókat vagy éppen aktuális eseményekre való reakciókat .hu domainnevekkel megtámogatva gyorsan vigyenek webre. Sokszor egy titokzatos kampány azon bukott meg, hogy a regisztráló cég vagy személy neve alapján "lebukott" a várólistán még mielőtt a weboldal elindult volna. Igaz, a várólista alapján azt is szépen össze lehetett gyűjteni, hogy mely oldalak látogatóira vadásznak spammerek, elgépelt domainnévvel visszaélők.

A kéthetes várólista miatt ha valakinek ha sürgősen kellett egy webcím, akkor .com vagy .eu domainnel oldotta meg. Június 1-én végre változik a gyakorlat, s ezen túl a technikai, műszaki ellenőrzés után azonnal az adminisztrátor elé kerül a cím. Feltételezhetően ez azt jelenti, hogy egy napon belül vagy maximum 1-2 nap alatt megtörténhet a használatbavétel. Igaz a szabály többi része nem változik gyökeresen, a nyilvántartónak továbbra is joga van az igényt megtagadni, amennyiben az a Domainregisztrációs Szabályzattal ellentétes.

Instant .hu

Ha viszont nincs probléma és az adminisztrátor jóváhagyja az igénylést, akkor az eddigiekkel ellentétben (amikor ez 14 nap után történt meg), nem lesz a domain bejegyzett, hanem "Feltételes használatba adás" állapotúvá válik, ilyenkor a cím használható, az igénylő hozzáfér, de jogilag még nem az övé. Az eddigi várólistához hasonlóan egy publikus listába kerül a cím, s bárki panaszt tehet ellene a szabályzatnak megfelelő okok miatt.

Ha a 8 napos listán szereplő igénye ellen harmadik fél akar fellépni, akkor a panaszt továbbra is valamelyik domainregisztrátoron keresztül kell benyújtania. A publikus listán való megjelenést követően 8 nap áll rendelkezésre a panasz jelzésére, és összesen 14 napja van arra, hogy a panasz ténylegesen beérkezzen a szükséges dokumentumokkal együtt. Amennyiben 8 nap alatt egyik regisztrátor sem jelzi a nyilvántartó felé a panaszt, akkor az igény automatikusan teljesítve lesz.

Amennyiben panasz érkezik, akkor az igénylőnek összesen 8 napja van arra, hogy reagáljon vagy visszalépjen az igényléstől. Technikailag ez azt jelenti, hogy továbbra is nagyjából 3 hetes átfutásra lehet számítani, mire jogilag is rendben lesz egy igénylés, a különbség mindössze annyi, hogy már az igénylés első napjától kezdve élhet a címen egy weboldal.

A teljes cikk itt olvasható.