KKV online marketing: mire van szüksége 2015-ben?


KKV online marketing: mire van szüksége 2015-ben?

Ebben az írásban próbálom összefoglalni mely online marketing eszközökre lehet szüksége egy kisvállalkozásnak, KKV-nak. Persze ezek csak akkor lesznek hasznosak, ha piacképes a cég terméke, szolgáltatása és megvan a célpiac, ahol profitot termelve működhet a vállalkozás. 

Informatív és keresőbarát (mobil eszközökre is optimalizált) honlap

Régen amikor az információkhoz nehezebben fértünk hozzá nagyobb szerepe volt a bolti eladóknak. Szükség volt a szaktudásukra. Manapság a vásárlók sokat kutatnak, nézelődnek az interneten mielőtt vásárolnak vagy betérnek egy (online) üzletbe. Ezért is fontos egy jó céges honlap, amit megtalálnak az interneten böngészők. Azok akik pont az ön terméke vagy szolgáltatása után kutatnak.

Lassan a forgalom 30-50 százaléka mobil eszközökről (tablet, okostelefon) jön a honlapokra. Nem hagyhat figyelmen kívül ennyi potenciális ügyfelet. Egy reszponzív honlap automatikusan alkalmazkodik a kijelző méretéhez, így bármelyik eszközön könnyen használható lesz. Egy ilyen honlap előnyt is jelent a versenytársakkal szemben, mert a Google a találatok rangsorolásánál egyre fontosabbnak tartja, hogy a webhelynek legyen mobil eszközökre optimalizált verziója is.

Mi szükséges, hogy jó helyre kerüljön honlapja a Google találati listájában? Technikailag jól elkészített honlap és minőségi, rendszeresen frissülő tartalom. 

Céges blog

Miért jó egy céges blog?

Kapcsolatot  a potenciális ügyfelek felé, egy jó blog felkelti a látogatók figyelmét, megkülönböztet a konkurensektől. Nincs szükség anyagi befektetésre, ingyen is elindítható.

Keresőmarketing szempontból is hasznos lehet. A szöveges tartalom nélkül nehéz jó helyezést elérni a Google keresőjében. A minőségi tartalmak növelik azon látogatók számát, akik az adott témában keresnek a interneten.

Miről írjon?

Termékeiről, szolgáltatásairól máshogyan! Mutassa be termékeit használat közben, beszéljen az előnyeiről, milyen problémáját oldja meg a vásárlónak. Frissítse blogját legalább heti szinten, írjon rendszeresen. Ossza meg a Facebookon, Twitteren is a legfrissebb bejegyzéseket. Néha személyes hangvételű írásokat is készítsen: mutassa be vállalkozása emberi arcát, meséljen történeteket, legyen megnyerő. Nemcsak a blogjában, hanem a Facebook oldalán is megmutathatja milyen nem hivatalosan: mi a hobbija, merre járt, stb. Használjon beszédes képeket, minél nagyobb méretben. Beszéljen terveiről: milyen új termékeket szeretne forgalmazni, kérdezze meg a látogatók véleményét.

A blogbejegyzéseknek adjon beszédes címeket, amelyek megragadják az olvasó figyelmét. Gondoljon a fontos kulcsszavaira, hasznos ha SEO szempontból releváns cikkeket tesz közzé. Legyen minél több olyan tartalom ami érdekli a látogatókat. Hivatkozzon régebbi, kapcsolódó bejegyzésekre.

És ami még nagyon szükséges a blogoláshoz: kitartás és türelem. Az eredmények általában nem jönnek azonnal. 

Üzleti Facebook oldal
 
Üzleti Facebook oldalMagyarországon jelenleg a Facebook a legközismertebb és legtöbb felhasználóval bíró közösségi oldal. A felhasználók saját profillal rendelkeznek, ahol szövegeket, linkeket, videókat, képeket és linkeket oszthatnak meg. Személyes profil mellett van lehetőség üzleti Facebook oldal  létrehozására. Nem feltétlenül kell minden vállalkozásnak jelen lennie (vagy Twitteren, Instagramon, Pinteresten), ha célcsoportja elérhető Facebookon, akkor önnek is érdemes egy üzleti Facebook oldalt indítani.

Üzleti oldal létrehozása 5 lépésben
  1. töltsük be az induló oldal
  2. Kategória és név kiválasztása
  3. Vállalkozással kapcsolatos információk megadása
  4. Adatok megadása (név, leírás, honlap, nyitva tartás, stb)
  5. Képek feltöltése: borítókép, logó, referenciák
A személyes oldalon ismerősöket gyűjtünk, az üzleti oldalon pedig kedvelőket, rajongókat. A borítókép fontos, a látogatók ezt látják először. Megmutatja, hogy miről szól az oldal és mire számíthat a látogató az adott vállalkozás Facebook oldalán.

Írjon, posztoljon képeket és videókat rendszeresen! A Facebook bejegyzéseknél is használható a 80/20-as szabály. 20% promóció, 80% egyéb érdekes tartalom. Keressen a vállalkozásához és tevékenységéhez kapcsolódó témákat!

Akik csak az ingyenes elérést használják, egyre kevésbé érik el rajongóikat. Ezért ha mindig látható akar lenni, akkor fizetni kell. Erre használható a Facebook hirdetési rendszere, amelyről a következő pontban lesz szó. 

Adwords hirdetés, Facebook hirdetés

Adwords hirdetés

A keresőmarketing az online marketing egyik megoldása. Fizetett, kattintás alapú hirdetésekkel csak azok látják hirdetését, akiket kulcsszavaival megcélzott.

Gyorsan elindítható, cégmérettől függetlenül alkalmazható. Szinte azonnal hozhat minőségi látogatókat honlapjára. Ez egy új honlapnál fontos lehet, amely még nincs jó helyen a Google organikus (nem fizetett) találati listájában.

A kattintás alapú hirdetések paraméterei rugalmasan változtathatók: napi költség, kulcsszó licit, hirdetés szövege, mely napokon jelenjen meg a hirdetés, földrajzi célzás. Több variációt is érdemes kipróbálni, és a legjobbat használni hosszabb távon. Érdemes megnézni, hogy a konkurencia hol és milyen reklámokkal jelenik meg.

A Google AdWords hirdetések hatékony használatához viszont tapasztalat szükséges. Érdemes szakemberre bízni vagy megtanulni tanfolyamokon, leírásokból.

Google Analytics segítségével mérhetjük az eredményeket, konverziókat is. E nélkül nem állapítható meg, hogy megtérül-e a hirdetésekre elköltött pénz.

Facebookon elérhető megjelenés alapú hirdetés is, de talán legnépszerűbb a kattintások után történő fizetés. Különbség az Adwordshöz képest, hogy a Facebook hirdetéseknél a felhasználó által magáról megadott paraméterek alapján lehet „targetálni”: életkor, nem, iskolai végzettség, érdeklődési körök, kapcsolati státusz és sok egyéb lehetőség szerint.

Facebookon a hirdetések indítása előtt kell dönteni, hogy a látogatókat üzleti Facebook oldalra vagy a „normál” honlapra irányítjuk. Ha Facebook oldalra vezetjük a látogatókat akkor, azzal „lájkolókat” (rajongókat) gyűjthetünk vagy az ott posztolt bejegyzésekkel kínálhatunk nekik akciókat. Amennyiben a honlapra irányítjuk a látogatókat, akkor ott készíthetünk egyedi érkezési oldalakat, ahol rögtön mutathatjuk a hirdetésben szereplő terméket, szolgáltatást. Küldhetjük pl. egy adott termékoldalra is ha az megfelelően van elkészítve: minőségi termékfotók, egyedi termék leírás, szállítási adatok, stb.

Készítsen mindig több variációt (legalább kettőt): ha máshogyan fogalmaz, más szavakkal írja meg a hirdetést a kattintások száma akár többszöröse lehet egyiknél vagy másiknál. Facebook reklámban is használjon többféle képet! Legyen látványos, vonzza a tekintetet, kapcsolódjon a hirdetés témájához! Előre nehéz megjósolni melyik képre kattintanak majd többen.

Mindkét hirdetési formánál fontos a hirdetés szövegének jó megírása. A címsor és a reklám szövege ragadja meg a látogatót, legyen a célközönségre szabva. Ogilvy szerint:

Az a reklám, amely nem ígér előnyt a fogyasztónak, nem adja el az árut.

Az sem hátrány ha reklámszövegben a célcsoport magára ismer és érzelmeket vált ki! 
 
Facebook csoport

Bizonyos termékeket, szolgáltatásokat kínálhat FB csoportokban is. Rengeteg csoport szerveződik érdeklődési kör alapján vagy lehetőség van adás-vételre. Sok szakmai, baba-mama, lakhely alapján létrehozott csoportot is találhatunk. 

E-mail marketing

Az egyik legrégebbi online marketing eszköz. Érdemes gyűjteni az e-mail címeket mindenhol ahol csak lehetséges és van értelme: honlapon, vásárlás után megkérdezni, szabad-e feltenni az e-mail listára, hogy értesíthessük aktuális ajánlatainkról. Esetleg cserében ajánlhat kedvezményt, apró ajándékot, kupont. Építsen értékes kapcsolatot vásárlóival, ügyfeleivel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!” – ez már a múlt…

Amire ma szükség van: „Hogyan lehet hasznot hozó, profit növelő honlapja? Iratkozzon fel hírlevelünkre és folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális trendekről.” 

Remarketing használata

A remarketing segítségével elérheti azokat a személyeket - hirdetéseket jeleníthet meg  azoknak -  akik korábban felkeresték honlapját.

Remarketinglehetőségek a Google rendszerében:

Hagyományos remarketing: Hirdetések megjelenítése a korábbi látogatóknak, miközben a Display Hálózat webhelyein böngésznek és a Display Hálózat alkalmazásait használják.

Dinamikus remarketing: Dinamikus hirdetések megjelenítése a korábbi látogatóknak, miközben a Display Hálózat webhelyein böngésznek és a Display Hálózat alkalmazásait használják. A dinamikus hirdetésekben olyan termékek és szolgáltatások jelennek meg, amelyeket a látogatók korábban megtekintettek a webhelyén. (Forrás: adwords súgó) 

Apróhirdetési portálok használata

Az apróhirdetés szövege legyen hatékony. Adja el amit kínálunk. Nem túl hosszú, de részletes és lényegre törő, pl. írja le a termék pontos paramétereit. Nézze át többször is, ne legyen benne helyesírási hiba. Ez általános szabály minden szövegre: honlapnál, hírlevélnél, egyéb hirdetésnél. Legkritikusabb nyomtatott anyagoknál! Az csak újragyártással javítható. Kerülje a hosszú és összetett mondatokat. Az apróhirdetések mellé is használjon minőségi fotókat!

Remélem adott hasznos ötleteket ez cikkünk. Nézze meg honlapunkat és kérjen tőlünk ajánlatot, amennyiben segítségére lehetünk!